Vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite: Osvrt na prethodne aktivnosti, epidemiološka situacija dobra

| 8 Maja, 2020

Štab civilne zaštite i dalje će pratiti situaciju na području općine Velika Kladuša te poduzimati potrebne mjere i korake, istaknuto je. Pozivaju građane na strpljenje i razumijevanje, ali i da se i dalje drže propisanih mjera, do okončanja pandemije.

VIDEO PRILOG

Danas je održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Općine Velika Kladuša koji je razmatrao nekoliko informacija i nacrta te se očitovao o istim. Na Dnevnom redu, nešto obimnijem nego na prethodnim sjednicama, našla se Informacija o odobrenoj isplati finansijskih sredstava za period od proglašenja vanrednog stanja, sa finansijskim izvještajem o utrošku sredstava.

Ismet Hušidić, načelnik Štaba civilne zaštite općine Velika Kladuša, na sjednici je podsjetio na aktivnosti realizirane u prethodnom periodu na koje je utrošeno oko 140 ili 150 hiljada KM. Između ostalog, podijeljeno je oko 500 paketa za socijalno ugrožene porodice, opremljen je objekat i predan na upotrebu Domu zdravlja koji bi trebao služiti u borbi i suzbijanju pandemije korona virusa, a radi se o objekta JU II srednja škola Velika Kladuša (Aneks škole). Također, određena sredstva su uplaćena Domu zdravlja Velika Kladuša i Veterinarskoj stanici.

Nacrt Plana korištenja sredstava posebne naknade za 2020. godinu izazvao je najveći broj primjedbi članova Štaba. Zatraženo je usklađivanje Plana sa trenutnim stanjem, dakle, proglašenim stanjem nesreće, te da se u Plan ugrade određene aktivnosti koje su dosadašnjim odlukama Štaba iziskivale finansijske troškove.

Na sjednici Štaba spomenuti su i privredni subjekti koji, zbog nemogućnosti da rade, trpe znatne štete uslijed pandemije korona virusa. Donošenjem Odluke o proglašenju vanrednog stanja Općinski načelnik je na raspolaganje stavio nešto više od 500.000KM akumuliranih prethodnih godina. Ta sredstva koriste se za propisane namjene, a između ostalog, i za  rješavanje stanja nakon elementarne nepogode, odnosno bavljenje sa posljedicama koje prouzrokuje. Hušidić kaže da će svaki nivo, od federalnog, kantonalnog, do općinskog, morati pripremiti određene mjere koje bi ublažavale posljedice izazvane korona virusom.

Hušidić je naglasio da je epidemiološka situacija na području općine Velika Kladuša zadovoljavajuća. Ulijeva nadu činjenica da nemamo veliki broj oboljelih kao ni veliki broj osoba pod nadzorom.

Štab civilne zaštite i dalje će pratiti situaciju na području općine Velika Kladuša te poduzimati potrebne mjere i korake, istaknuto je. Pozivaju građane na strpljenje i razumijevanje, ali i da se i dalje drže propisanih mjera, do okončanja pandemije.