Štab CŽ V.Kladuša: 80.000KM kao prvi paket pomoći zbog koronavirusa

| 25 Marta, 2020

Štab Civilne zaštite Općine Velika Kladuša na svojoj petoj vanrednoj sjednici održanoj danas donio je odluku o odobravanju 80.000KM kao vid prve pomoći ugroženom stanovništvu, Domu zdravlja Velika Kladuša i institucijama koje su uključene u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19).

30.000KM će biti izdvojeno za nabavku paketa prehrambenih i higijenskih potrepština za 250 građana koji su u stanju potrebe, a po evidencijama Centra za socijalni rad Velika Kladuša i savjeta velikokladuških mjesnih zajednica.

20.000KM će biti izdvojeno za nabavku neophodne zaštitne opreme i sredstava za rad pojedinaca i organizacija koji su uključeni u provođenju mjera (policija, vatrogasci, javna preduzeća i ustanove, mjesne zajednice i sl.).

Domu zdravlja Velika Kladuša će biti pružena finansijska pomoć u iznosu od 20.000KM, za potrebe zaštite svih medicinskih radnika odnosno kupovine neophodne opreme za neometan rad u ovim okolnostima.

Veterinarskoj stanici Velika Kladuša će biti doznačeno 10.000KM za nabavku sredstava za dezinfekciju ulica i javnih površina, koju će ista realizirati zajedno sa Higijensko-epidemiloškom službom (HES) Doma zdravlja Velika Kladuša.

Na ovoj sjednici Štaba govorilo se o i objektima za formiranje lokalnih izolatorija u Velikoj Kladuši, što je jedna od posljednjih Naredbi za sve općine USK-a koju je donio Kantonalni štab civilne zaštite. Naglašeno je da se Dom zdravlja Velika Kladuša već Ministarstvu obrazovanja USK-a obratio zahtjevom za odobravanje školskih objekata (objekat Aneks – zgrada II srednje škole i tzv. „Zelena škola“ Prve osnovne škole), kao i Vladi FBiH za odobravanje „Dispanzera“ u Polju jer ovi objekti zadovoljavaju sve uslove. U slučaju da se nadležni za ove objekte pozitivno ne očituju na ove zahtjeve, najvjerojatnije da će izolatorij biti postavljen u Gradskoj sportskoj dvorani.

Štab Civilne zaštite Općine Velika Kladuša je jednoglasno odlučio da će također poslati službeni zahtjev Ministarstvu obrazovanja USK-a i Vladi FBiH da se ustupe navedeni objekti za formiranje lokalnih izolatorija.