Članovi općinskog štaba CZ posjetili objekat Druge srednje škole: Uslovi na visokom nivou, od sutra na raspolaganju Domu zdravlja

| 22 Aprila, 2020

VIDEO PRILOG

Članovi općinskog štaba Civilne zaštite Velika Kladuša danas su posjetili objekat koji je uspostavljen u prostorijama Druge srednje škole, a koji će služiti kao pomoćni objekat Doma zdravlja Velika Kladuša. Opremljenost objekta i uslovi zadovoljavaju sve zakonske norme i kriterije koje su predviđene za osposobljavanje u vremenu pandemije korona virusa. Član štaba i doktor u Domu zdravlja, Miodrag Knežević izuzetno je zadovoljan uslovima s kojima objekat raspolaže. Prema njegovim riječima, objekat je predviđen za osobe čiji testovi budu pozitivni na korona virus, a ne pokazuju znakove bolesti. S druge strane, za ona lica koja budu pokazala znakove i simptome bolesti, predviđena su bolnička liječenja, ističe dr. Knežević.

Objekat je danas posjetio  direktor JKUP „Komunalije“ Amir Đogić koji je i član općinskog štaba. Kako ističe uslovi u Aneksu zgrade ove obrazovne institucije, u poređenju s drugima, daleko su iznad, a objekat će već od sutra biti na raspolaganju Domu zdravlja Velika Kladuša.

Objekat je opremljen za doček pacijenata. Raspolaže sa četiri prostorije za pacijente u kojima je smješteno po sedam kreveta s pomoćnom i pratećom opremomSanitarni čvorovi već su bili u dobrom stanju, a dodani su i tuševi, kao i veš mašine. Pored dobrih uslova za pacijente, također osposobljene su i prostorije za medicinsko osoblje. Jedna prostorija namijenjena je za boravak dva doktora, druga za medicinske tehničare, a treća za vozače i tehničare sanitetskih vozila.

Objekat je ograđen, posjeduje odvojene ulaze za doktore pacijente, a budućim pacijentima, s obzirom na prostorano dvorište i klupe, biće omogućen i ovaj vid aktivnosti i boravka napolju u krugu same zgrade. Crveni križ za potrebe osposobljavanja objekta donirao je 20 kreveta i 40 deka, dok je preostalih 14 kreveta osigurao Štab civilne zaštite.

Inače, objekat Aneksa zgrade Druge srednje škole bila je jedna od pet adresa o kojoj su članovi Štaba razmišljali prije mjesec dana. S obzirom da posjeduje sve navedeno, i zadovoljava zakonom predviđene kategorije, vrlo brzo je pretvoren u objekat koji će služiti Domu zdravlja u borbi i suzbijanju pandemije korona virusa.